Sivustohaku
Tallink Silja – Menu Signature

Kutsu kuuden ruokalajin lounaalle viinien kera on asia, josta nautiskelija ei voi kieltäytyä. Tallink Silja  kutsui minut joukkoonsa maistelemaan heidän uuden Menu Signaturensa, joka on tunnetusti ollut aina laajin Tallink Siljan laivoilla tarjoiltava menu kokonaisuus viineineen.

Tällä kertaa Tallink Siljan keittiömestarit Anti Lepik ja Heikki Härmä olivat suunnitelleet talveen ja orastavaan kevääseen sopivan kuuden ruokalajin menun, jota Fondberg Oy:n maahantuomat australialaisen Château Tanundan viinit täydensivät – vai oliko tällä kertaa niin, että ruoka ja viini kulkivat harmoonisessa tasapainossa läpi aterian.

Suomalaiset ovat ”ruotsinristeily” -kansaa ja risteilyistä ei luovuta edes taantuman aikaan, joskin ehkä rahankäyttö laivoilla on hillitympää kuin nousukautena. Itsellekin pari risteilyä vuodessa kuuluu elämän pikku rutiineihin. Viinin ja erityisesti samppanjan ostajan näkökulmasta on itämerellä seilaavien alusten valikoima ja ennen kaikkea hinta-laatusuhde enemmän kuin kohdalleen. Samaa ei valitettavasti voi aina sanoa ruoan tasosta. Tallink Siljan Menu Signature on aikaisempien kokemuksien perusteella kuitenkin yleisesti ottaen yltänyt hyvälle tasolle ja tällä kertaa hyvä vaihtui ansaitusti kiitettävään.

 

Menu Signature

Menu Signature

 

Tunnen itse Australiaa viinimaana valitettavan vähän, mutta vähäisten kokemusteni perusteella australialaiset viinit ovat olleet aika ajoittain liian tuhteja (erityisesti punaviinien osalta) omaan makuuni, mutta jälleen kerran kokemukset laajentavat käsitystä, sillä ruoan lisäksi myös viinit olivat tyyliltään makuuni erittäin sopivia.

Château Tanunda on Australian suurin ja vanhin viinitalo. Se on perustettu jo vuonna 1890 Barossa Valleyhin. Barossan ensimmäiset viiniköynnökset istutettiin vuonna 1840 ja Château Tanunda sijaitsee juuri sillä paikalla, missä ensimmäinen viinivalmistamo sijaitsi. Château Tanundan omistaa nykyään Geberin perhe, joka osti ränsistyneen châteaun vuonna 1998 ja entisöi sen menneiden ajan loistoonsa – niin itse rakennusten kuin myös viininvalmistamisen osalta.

 

Barossa Tower Pinot Grigio

Barossa Tower Pinot Grigio 2013

 

Ensimmäisenä viininä laseihimme saimme Barossa Tower Pinot Grigion. Terästankeissa kypsytetty viini on väriltään hieman vaalean ruskean ja oranssin välimaastossa taiteileva. Runsaan hedelmäisestä ja aavistuksen mineraalisesta tuoksusta on erityisesti aistittavissa vihreitä aromeita, kuten päärynää ja hapokasta omenaa. Suuntäyttävä maku vastaa aromeiltaan tuoksua ja viinin ryhdikkäät hapot pitävät kokonaisuuden hienosti yhdessä. 89p.

 

Siitakesienikeitto

Amuse – Siitakesienikeitto

 

Keittiöntervehdyksenä tarjoiltiin siitakesienikeitto. Perinteikäs, mutta erittäin maukas keitto, joka herätti ruokahalun. Keittoon oli myös tuotu pienimäärä rapsakkaa suutuntumaa lusikasta olleiden lisukkeiden avulla. Hienomakuinen keitto olisi mielestäni ansainnut tulla tarjoilluksi hieman modernimmassa tarjoiluastiassa. 90 pistettä.

 

Kampasimpukkaa, juuriselleriä, rucolaa ja omenaa

Kampasimpukkaa, juuriselleriä, rucolaa ja omenaa

 

Virallisesti menun aloitti kauniin yksinkertainen annos, josta löytyi paistettu kampasimpukka, rucolaliemi ja selleripyre, johon oli sekoitettu mukaan tryffeliöljyä sekä ”lumen” muotoon valmistettu pähkinävoi. Tasapainoinen ja hienostunut annos oli onnistunut upeasti. Kampasimpukka oli kypsenetty oikein, rucolaliemi toi annokseen vihreyttä ja selleripyre yhdistettynä rapsakkuutta tuovaan pähkinävoihin lisäsi annoksen makujen runsautta. 93 pistettä.

Barossa Tower Pinot Grigio oli annokselle lähes täydellinen valinta. Viinin ja annoksen lämpötila sekä omenainen makumaailma kohtasivat hienosti. Viini täydensi annosta ja annos täydensi viiniä luoden yhdessä runsaamman makumaailman mitä molemmat olisivat olleet erikseen. 96 pisteen arvoinen liitto.

 

Chorus Cabernet Merlot

Chorus Cabernet Merlot 2012

Poroa, piparjuurta ja vihanneksia

Poroa, piparjuurta ja vihanneksia

 

Menu jatkui hieman totutusta poiketen punaisella viinillä – Chorus Cabernet Merlot vuodelta 2012. Itse olisin ehkä vaihtanut tämän viinin ja ruoan paikkaa seuraavan yhdistelmän kanssa, mutta tämä kokonaisuus tuntui lopulta sopivan tähän väliin erittäin hyvin.

Chorus Cabernet Merlot 2012 oli ikääntynyt 16 kuukautta ranskalaisissa tammitynnyreissä ja se oli valmistettu 71% Cabernet Sauvignosta ja 29% Merlosta. Hienostuneen tasapainoinen viini, jonka aromimaailmasta löytyi hedelmäisyyttä, tummaa suklaata ja savuisuutta. Hyvällä hapokkuudella, mutta samettisella suutuntumalla varustettu viini oli jälkimakuaan myöten maistuva kokonaisuus, jota korosti vielä hienostuneesti integroitunut tammisuus. 90 pistettä viinille.

Viinin seurana tarjoiltu annos oli jälleen kerran hyvässä yksinkertaisuudessaan huikea esitys. Poronkielimousse, riimiporoa, fermentoituneita kasviksia ja piparjuurimajoneesi. Annoksessa yhdistyi skandinaaviset maut ja omalla tavallaan myös japanilainenkeittiö, vaikka suoranaista lankaa tähän suuntaan ei ollutkaan. Annos ja siitä erityisesti poronkielimousse toimi viinin kanssa yhteen täydellisyyttä hipoen ja myös itse annos nousi elämykselliselle tasolle. 96 pistetttä annoksesta ja 98 pistettä viinin ja ruoan yhdistelmästä.

 

Skreiturskaa, turskanmaksaa, pomeloa ja hollandaise-kastiketta

Skreiturskaa, turskanmaksaa, pomeloa ja hollandaise-kastiketta

 

Kolmannesta viinistä jäi valitettavasti ottamatta kuva ja muistiinpanotkin tämän viinin osalta hieman heikoiksi, mutta kyseinen viini kantoi nimeä Three Graces Marsanne, Viognier & Roussanne. Rypäleinä viinissä oli nimensä mukaisesti Marsanne, Viognier, Rousanne suhteessa 50%/46%/4%. Runsas, tasapainoinen ja sitrushedelmäisen hapokkuuden raikastama viini sopi jälleen suuhuni kiitettävästi. 91 pistettä viinille.

Suolaliemessä kypsynyttä turskaa, fritattua turskanmaksaa, siianmätiä, fenkolia ja hollandaisekastike. Raikas ja tasapainoinen kokonaisuus, josta löytyi kuitenkin viinille kaivattu runsautta. Hollandaisekastikkeen rakenne (ilmeisesti se kastike oli käytetty sifonin läpi) ei miellyttänyt minua vaan se olisi saanut olla joko rehellistä kastiketta tai vaihtoehtoisesti selkeää vaahtoa. 85 pistettä annoksella.

Viinin ja ruoan kokonaisuudessa oltiin jälleen onnistuttu elämyksellisesti ja kokonaisuus johti 96 pisteeseen.

 

The Châteu Cabernet Sauvignon

The Châteu Cabernet Sauvignon 2012

Merikrottia, punajuurta, kurpitsaa ja rapulientä

Merikrottia, punajuurta, kurpitsaa ja rapulientä

 

Punaviiniä lihalle ja valkoviiniä kalalle on ollut jo hyvän matkaa toistavuosikymmentä ”so last season – tavaraa”, mutta kyllä sitä pienen ihmetyksen saa aikaa kun tarjoaa kalanseurana Cabernet Sauvignon rypäleestä valmistettua punaviiniä.

Väriltään rubiininpunainen The Château Cabernet Sauvignon 2012 tarjosi runsaan tasapainoista kokemusta niin tuoksun kuin maun suhteen. Tummaa marjaisuutta, erityisesti mustaherukkaa, mausteisuutta ja yrittisyyttä. Tuoksun aromit toistuivat myös suussa ja viinistä löytyi hienostuneen runsas hapokkuus ja pehmeät tanniinit, jotka loivat yhdessä erittäin tasapainoisen ja maistuvan viinin. 90 pistettä.

Jumalauta – harvoin tulee kirjoituksissani käytettyä kirosanoja, mutta jokaiseen itseään kunnioittavan kokin pitäisi osata valmistaa viinin seurana tarjoiltu annos – neljä komponenttia ja kertakaikkisen upea kokonaisuus. 100% oikein kypsennetty merikrotti, jonka seuralaisena tarjoiltiin runsas ja maukas butternut-kurpitsapyree. Pureskeltavat punajuuret antamaan suutuntumaa ja yhdistämään vielä enemmän ruoka viiniin sekä upea rapuliemi, jonka valmistamisessa ei oltu ajassa eikä raaka-aineissa tingitty – runsaassa liemessä oli käytetty mukana myös annoksen seurana tarjoiltua viiniä. 98 pistettä annokselle.

Viini sopi annokselle jälleen kerran lähes täydellisesti (oikeastaan voisin antaa hyvin täydet 100 pistettä, mutta se ei kuulu tapoihini, sillä annan mahdollisuuden, että jostain saattaa löytyä jotain vieläkin täydellisempää). Herkkä merikrotti ei jäänyt viinin jalkoihin ja runsaat sivukomponentit tukivat mauiltaan täydellisesti viiniä. 98 pistettä myös viinin sovituksesta annokselle.

 

Seljankukkasorbee

Seljankukkasorbee

 

Väliraikastajana tarjoiltu Seljankukkasorbee oli valitettavasti raikastajaksi liian makea ja sopinut omasta mielestäni paremmin jälkiruoaksi. Tarkoituksessaan 70 pistettä.

 

The Château 100 yo Vines Shiraz 2012

The Château 100 yo Vines Shiraz 2012

Hirven sisäfilettä, ankanmaksaa, palsternakkaa, beluga-linssejä ja yrittilientä

Hirven sisäfilettä, ankanmaksaa, palsternakkaa, beluga-linssejä ja yrittilientä

Hirven sisäfilettä, ankanmaksaa, palsternakkaa, beluga-linssejä ja yrittilientä

Hirven sisäfilettä, ankanmaksaa, palsternakkaa, beluga-linssejä ja yrittilientä

 

Menun toiseksi viimeinen viini oli valmistettu 100% Shiraz-rypäleestä, joka on Australian tunnetuimpia rypälelajikkeita. Tämän viinin rypäleet on nimensä mukaisesti kerätty yli 100 vuotiaista köynnöksistä käsityönä. Viini on ennen myyntilaskua ikääntynyt 22 kuukautta sekä amerikkalaisissa, että ranskalaisissa tammitynnyreissä.

Tuoksultaan ja maultaan runsas, erittäin tasapainoinen, lämmittävä, mustikkainen, hedelmäinen, mausteinen ja lakritsainen viini oli nuoresta iästä huolimatta nautittavissa upeasti jo nyt eikä hieman lisää ikääkään tee viinille missään nimessä huonoa. 93 pistettä.

Upealla viinille kelpaa rinnalleen vain paras ja tällä kertaa se tarkoitti annosta, josta löytyi hirven sisäfilettä, ankanmaksaa, palsternakkaa, beluga-linssejä ja yrittistäriistalientä – annos näytti paperilla jo niin hyvältä, että vesi nousi kielelle jo pelkästä ajatuksesta eikä annos maistettaessa pettänyt. Annoksessa oli jälleen kaikki upeasti kohdallaan – perusasiat, kuten komponenttien kypsyydet ja suutuntumat olivat aikaisempien annosten mukaisesti täydellisessä tikissä. Pääraaka-aineet (hirvi ja maksa) näyttelivät annoksesssa upeasti pääosaa ja muut tukivat kokonaisuutta hienosti omina yksilöinään ja annoksen kruunasi 36 tuntia valmistunut riistaliemi. Ainoana miinuksena täytyy todeta, että annos olisi saanut tulla pöytään vähän lämpimämpänä. 98 pistettä annokselle.

Sanotaan, että lyhyestä virsi kaunis – arvokkaalle viinille arvoisensa annos. 98 pistettä sovituksesta annokselle.

 

Karamellia, päärynää, suklaata ja tyrniä

Karamellia, päärynää, suklaata ja tyrniä

 

Viimeinen viini oli toinen pullo, joka jäi vahingossa kuvaamatta, mutta kerrotakoon The Château Botrytis Semillon viinistä siitä huolimatta muutama sananen. Makea (sokeria 134g/l), mutta aikaisemmista viineistä totuttu selkärankainen hapokkuus(lähes 9g/l) jatkui myös jalohomeisen tyyppisessä jälkiruokaviinissä. Kauniin kullan keltaisen viinin aromeissa oli aistittavissa jalohometta, parfyymisuutta, aprikoosia ja pähkinää. 88 pistettä viinille.

Upean aterian kruunaa yleensä jälkiruoka, mutta tällä kertaa se ei minun makuuni ollut se kokonaisuuden kruunaja. Kakku/keksityyppinen ratkaisu, jonka sisältä löytyi päärynäinen täyte, tyrniparfait ja suklaajäätelö sekä tyrnikastike koostivat annoksen. Annoksessa ei hieman vanhahtavan ulkonäön lisäksi ollut suoranaista teknistä vikaa, vaan suutuntuma, perusmaut ja makean ja hapokkuuden suhde olivat kohdalleen, mutta maut yhdistelmänä eivät vain olleet minulle sopivat. 75 pistettä annokselle.

Viinin ja ruoan yhdistelmä oli jälleen hiottu kohdalleen kaikilta osin – 95 pistettä kokonaisuudesta.

 

Arvostelu

Viinit:

Château Tanundan viinit olivat minulle uusi tuttavuus, mutta veivät heti sydämeni. Viinejä on helppo kuvata kahdelle sanalla tasapainonen ja hienostunut – näitä kahta Château Tanundan viinit ehdottomasti olivat. Erityisen upeita ruokaviinejä, mutta myös hienoja yksinään nautittuna. Kuuden viinin keskiarvo kiitettävät 90 pistettä.

Ruoka:

Aina ei tarvitse keksiä pyörää uudelleen vaan elämyksellistä ruokaa voi tehdä myös yksinkertaisesti. Laadukkaat raaka-aineet, tekninen osaaminen, maistuvat ja yhteensopivat makumaailmat ja ehkä jopa osittain hieman perinteiset reseptiikat ovat takuuvarman ja maistuvan lopputuloksen luojat. Täytyy rehellisyyden nimessä todeta, että ruotsinlaivolla ollaan mielestäni välillä aliarvoitu sitä asiakaskuntaa, jotka haluavat nauttia oikeasti hyvästä ruoasta, mutta tällä kertaa näin ei todellakaan ollut vaan oli ilo päästä syömään kauniita, maistuvia ja teknisesti oikein valmistettuja annoksia. Hyvät 88 pistettä itse annoksista ja ainoat miinukset tulivat makeista osuuksista, sillä ilman niitä keskiarvo olisi ollut kiitettävät 93 pistettä.

Viini ja ruoka:

Ajatus siitä, että lähdetään miettimään ruokaa viinin ehdoilla on omalla tapaa helpompi tie kuin miettiä viini annokselle, mutta se on myös usein tie, joka takaa paremman lopputuloksen. Täytyy sanoa, että on kulunut aika pitkä aika siitä, että olen maistanut näin täydellisesti annoksille sovitettuja viinejä – vai miten päin se nyt oli. Viini ja ruoka yhdessä antoivat kokonaisuudesta elämykselliset 97 pistettä!

 

Menu Signature on saatavilla Siljan laivoilla 9.1-3.6.2015 välisenä aikana hintaan 139€ (kanta-asiakkaille 125€).

helmikuu 18, 2015 Kategoriat: Château Tanunda, Helsinki, Menu Signature, Ravintola, Tallink Silja, Viini, viini&ruoka, YleinenVastaa